Sommarbilder!!!

måndag, juli 2, 2012 Posted by
Comments closed

Vackraste hästen..

Alla bilder fotade av Maria Zetterqvist

Till mina kära läsare: Hamsterälskarna.

söndag, februari 19, 2012 Posted by
Comments closed

Tydligen har mitt inlägg : http://kalbo.atavus.se/wordpress/?p=611 länkats till i något hamstersammanhang (?) och lyckats reta upp hamsterhysterikor (inga hysteriker än) till vansinne.

Då kommentarerna är så grymt underhållande så vill jag gärna ge dem det rampljus de förtjänar. Enjoy!

Kommentar  från k: Herregud är du frisk människa?? Ni ska ju inte ens få ha djur i eran familj! Hur kan ni köpa hamster efter hamster och misshandla dom på det där sättet! Och ännu värre att tycka att det är kul att läsa om sånt!! JAg blev riktigt upprörd!! Ni borde buras in!! Och snälla, gå aldrig nära en hamster igen!! DEt gäller alla i eran familj!!!

Svar: Ja jag är vid alldeles utmärkt hälsa. Tackar som frågar. By the way..utropstecken och frågetecken blir inte tydligare för att man använder dem i överflöd. Jasså så du som aldrig träffat mig anser att du genom ett satiriskt inlägg avgöra att vi inte bör få ha djur i vår familj? Vänta jag ska genast sälja alla våra djur på blocket eftersom kära k anser det. Eller inte.
Köpa hamster efter hamster kära k? Vi fick två hamstrar varav den ena dog. Då vi skulle köpa en ny så valde vi att köpa två eftersom dvärghamstrar är flockdjur. Misshandlar? Hur menar du att denna misshandel gått till? Genom att dottern låtit dem springa lösa? Kanske inte så genomtänkt men misshandel? Hamstrar LIDER väl knappast av att springa lösa? Eller bestod misshandeln av att katten lyckades välta hamsterburen & vi räddade hamstern ur kattens käft? Eller att katten senare räknade ut att det gick att komma åt hamstern i buren (en alldeles vanlig trevåningsbur som såldes på djuraffären) och åt upp den? För visst kan det låta grymt (om än en vanlig företeelse i naturen) men det får du väl ställa katten till svars för? Som f.ö agerar utifrån sina instinkter.

Inburade? Kära k. Antingen är du väldigt ung eller väldigt korkad..eller både och. Vilket oerhört brott borde vi åtalas för anser du? Djurplågeri? Ack k du borde kliva ur hamstervaddens rosa värld och kolla lite på samhället. Att djur dör hör liksom till livet. Och det är svårt att åtala en katt.

Kommentar från Ulrika:Visst kan man läsa det som en rolig text och anse att att textskrivaren onekligen är begåvad med att skriva.
Hade det handlat om någonting annat än levande djur som far illa så hade jag nog också tyckt det var kul.
Men för mig kan nog aldrig misskötta djur och ännu mindre döda djur vara kul.
Om någon hade skrivit samma text men bytt ut hamster mot barn, hur roligt hade folk tyckt att det var då.
Allvarligt talat?
En hamster som får sätta livet till, dö i ångest, fastsittandes medans någon äter upp den levande?
Är det humor det?
Då är det kanske inte konstigt att världen ser ut som den gör med mord, våldtäkter osv när man har så lite respekt för levande varelser.

Svar: Tack Ulrika för berömmet. Så till dina synpunkter. Hur for hamstrarna illa? Av att röra sig fritt? Det enda sättet de for illa på var ju att bli attackerad av en katt. Mycket beklagligt. Men tror du inte att det dör rätt så många gnagare och fåglar dagligen av katter? Varför är det så mkt hemskare att en hamster dog (de två andra dog av sjukdom som de hade med sig från djuraffären så det kan knappast vi eller katten lastas för). Äter du inte kött Ulrika? För hur tror du att slaktdjuren dör Ulrika? Ska jag berätta det för dig? Fastkilade i skräck och ångest. Djur som f.ö har rätt större hjärnor än hamstrar. Grisar är tex väldigt intelligenta varelser som har förmåga att tänka. Dem äter du gärna(?) men har mage att moralisera över en satirisk text om hamstrar?

Att byta ut hamstrar mot barn i texten skulle ex låta såhär:

”Barnjakten består för det mesta av att dottern tappar ett barn i ett stökigt rum. Sedan blir hela familjen inblandad i att hitta katter, kasta ut dessa, leta barn & förhoppningsvis fånga den minimala ungen. Väldigt spännande och hysteriskt. Gömställen för en unge är otaliga. Värst var det den gången dottern släppte ut sin brors unge på pin kiv eftersom hon var upprörd över att brodern skällt på henne när hon själv tappat bort sin unge och hela familjen fått leta i panik. Den gången hittades ungen under madrassen, tur för den lilla gynnaren att vi fann den innan sänggåendet..”.

Nej det var ju inte så roligt. Och inte så logiskt heller. Så i det avseendet har du ju helt rätt. Men jag vidhåller att texten i sin ursprungliga form är underhållande.

Att jämföra en satirisk text om hamstrar med mord och våldtäkt är så barockt så jag vet liksom inte vad jag ska skriva. Menar du Ulrika att hamsterliv bör jämställas med människoliv? Eller menar du att jag för att jag skämtat om en hamsters liv är likställd med en mördare eller en våldtäktsman? Då har jag ett förslag Ulrika: Umgås mindre med hamstrarna och mer med människor för du verkar ha tappat fotfästet helt.

Angående humor varsågod bjuder på ett humoristiskt klipp:

http://www.youtube.com/watch?v=46uOoIm-sig&feature=related

Kommentar från Nt: Synd att du inte har respekt för andras liv, för även om hamstrar är små så är det LIV! Och inget levande förtjänar att bli behandlad på ett så dåligt sätt… usch, det finns människor till allt!

Svar: Svårt att svara på när du inte är mer konkret. PÅ vilket ”dåligt sätt” behandlades hamstrarna? De hade stora burar med leksaker, fick rätt mat, fick springa lösa och blev kelade med. Jag kan ju tycka att alla burdjur behandlas på ett rätt så uselt sätt eftersom de får leva sina liv i rätt så små burar. Så hade du hellre velat att hamstrarna levde trygga men inburade hela sitt liv? Då hade jag nog inte velat vara hamster hos dig.

Kommentar från Violetta: Jag förstår inte hur ni kan tycka att det är roligt!Det är hemskt och fick mig att gråta!”Kräk” dom är inga kräk utan levande varelser med ett hjärta av guld!Du vet inte ett dugg om hur man sköter hamstrar!Snälla snälla tänk efter!Man kan inte göra så mot sina djur!Det är ren djurplågeri!Jag förstår att ni kanske tycker det är jätte kul men jag tycker inte om att läsa hur små hamstrar lider!Ni älskade inte ens dom!Ni behandlade dom som trasor!Skaffa er en sten som husdjur! Jag vet jag låter elak men jag kan inte tro att detta är på riktigt!Jag har själv en hamster och vet vilka underbara djur dom är… Snälla jag ber dig läs på ordentligt innan ni skaffar ett till djur och behandla dom inte som leksaker!

Svar: Kära Violetta. Humor är högst personligt. Du BEHÖVER inte tycka att det är roligt. Att du grät när du läste detta gjorde mig bekymrad. Har du kanske glömt att äta mediciner på ett tag? För du verkar ganska obalanserad annars. Det dör tusentals barn i svält runtom i världen men du gråter över att en KATT åt upp en liten GNAGARE. Oooookej. Lite perspektiv på tillvaron vore något.

Jag kallar dom kräk precis som jag kallar mina hästar för hästjävlar. Det betyder inte att jag inte tycker om mina hästar. Och NEJ Violetta de har INTE ett hjärta av guld. De är små däggdjur med alldeles vanliga hjärtan av blod och senor och muskler. Att dessutom skriva att ”de har ett hjärta av guld” påskiner på ngt sätt att de känner empati. Vilket jag är tämligen övertygad om att de inte känner. De är gnagare for god sake! Ni förmänskligar dem och får dem att låta som små människor! Get a grip!

Jag vet hur man sköter hamstrar. Jag läste på innan. Det är inte direkt raketforskning det handlar om. Nej jag ÄLSKADE dom inte. Jag respekterade deras små hamsterliv. Sedan dog dom. Sorgligt, jag bröt ihop och gick vidare (eh nej det gjorde jag inte, precis som jag inte bryter ihop när mina katter bär in andra döda gnagare). Mina barn älskade dom dock men det går nog över utan att jag behöver koppla in BUP.

”Behandlade dom som trasor”..hur menar du nu Violetta? Att jag torkade borden med dem? Det var ett HELT nytt användningsområde jag inte kände till. För jag hade aldrig fantasi nog att räkna ut att de kunde vara användbara till sådant. Så nej det gjorde jag inte.

”Skaffa er en sten som husdjur”.. Tack för tipset Violetta men nej det låter ju verkligen inte som något jag har i åtanke att göra. Jag har en väldigt menlös hund som ganska ofta är lika spännande som en sten. Räcker det?

”Jag vet jag låter elak men jag kan inte tro att detta är på riktigt!Jag har själv en hamster och vet vilka underbara djur dom är… Snälla jag ber dig läs på ordentligt innan ni skaffar ett till djur och behandla dom inte som leksaker!”

Nej du låter inte elak Violetta. Bara ganska obalanserad. Tack för tipset btw. Jag ska läsa på om andan någonsin faller på att skaffa mig ett ganska så tråkigt husdjur. Och Nej djur är ganska så tråkiga leksaker så här hemma behandlar vi dom mest som djur.

Kommentar från Mikaela:

Du ska veta att jag inte låter några slaktdjur lida iallafall! Hur är det med dig?? Jag TYCKER att man iallfall kan läsa på INNAN man skaffar något djur! Hamstrar är visserligen små MEN de lever ändå!

För guds skull! Snälla ta lite ansvar

Med irriterade hälsningar/Mikaela

Svar: Men kära Mikaela. Om du äter kött så spelar det föga roll att du personligen inte låter slaktdjur lida. De gör ju det ändå och du väljer att stödja den hanteringen. Så varför är hamstrar värda mer än kor & grisar & kycklingar & lamm? De är ju också liv (och mer utvecklade livsformer om du frågar mig).

Hur är det med mig? Jo få se nu. Jag föder ju upp glada djur för att slakta hemma så på den fronten tar jag inga råd från någon fantaisk hamsterälskare som högaktar sina gnagare och sedan glatt mumsar i sig andra djur som levt pissiga liv.

Mina djur föds på ett naturligt sätt, lever sitt liv med sina mammor länge nog, går på bete i stora hagar och slaktas sedan utan stress under odramatiska former.

Till er alla hamsterfanatiker: Skaffa lite perspektiv på tillvaron är ni snälla. Det finns bra mkt mer aktuella frågor att engagera er i. Jag tycker att ni är rätt underhållande hela bunten. Ta ur huvudet ur hamstervadden så märker ni nog att det händer bra mycket hemskare saker i vårat samhälle förutom att en hamster blev uppäten av en katt.

Rekommenderar det här klippet som ni säkert kommer gilla:

http://www.youtube.com/watch?v=J7SwPjvOfI0

Nytt år, nya möjligheter!!

torsdag, januari 5, 2012 Posted by

Jaha, då har år 2011 passerat och ett nytt år börjat. In med nya vanor (skriva på bloggen skulle kunna vara en ny vana ;) ).

Vad hände då 2011?

Sommarens avslutade projekt: Pannrum (avslutades förra helgen..haha), vattenburen värme (och bara för att vi nu slipper frysa röven av oss efter två vargavintrar så mindfuckar moder natur oss lite extra genom att ge oss den mildaste vintern på länge), Ridbana (jihoooooooooo!!!!!), bytt nät i hönshuset, byggt två kaninburar.

Projekt som måste avslutas å det snaraste: Lilla huset (måste målas & tapetseras klart), hallen (golv slipas, lackas. Väggar målas), staket (fortfarande walk of shames!!), uppfarten (lervälling med ett dike i mitten, not so trendy.

Projekt för sommaren: Dränera samt grusa vinterhage, bygga lösdrift, laga vattenrör stall,dra in vatten i sadelkammare, laga vissa hagar, fixa staket kring trädgårdsland, fixa gäststugan, plantera samt piffa till tomten, måla stall, sätta upp skivor i taket i stallet, övervåning. (Amfetamin någon? ;) )

Djurbesättning nu i början av 2012: 3 hundar (från en..ehh..ja..kan berätta mer om hur det gick till senare), 5 katter (från fyra året innan), 12 tackor (7 året innan) 1 bagge (densamme), 2 hästar (3 året innan), 2 kaniner, fyra höns, ett marsvin.

Sorg 2011: Våran kära ponny Princess fick lämna jordelivet på grund av fång. Vår fina katt Runa blev påkörd och kattbeståndet decimerades med denna personliga röda dam.

Bästa semesterminnet 2011: Skagen. En underbar 5dagars semester från gård & djur & helvete.. Så underbart.

Wwoofare 2011: Stuart från Skottland & Oscar från Los Angeles. Stuart var en fena på att köra fyrhjuling, dricka & vara dryg ;) Oscar var en fena på att skyffla skit, vara poetisk & vinner lätt i kategorin: Flest missförstånd om Sverige (han kom hit för att se norrsken & isbjörnar..)
Jag saknar dem båda som fan :)

Så sammantaget var 2011 ett krisernas år (relationskris, ekonomisk kris samt ålderskris) så nu får vi hoppas att 2012 blir ett höjdpunkternas år ;)

På gång

fredag, juli 22, 2011 Posted by
Comments closed

Ja, nu har det varit lite stilltje i skrivande ett tag för min del, mest för att jag inte tycker att det har funnits något direkt att skriva om. Förutom sadelkammaren så har det inte varit några större projekt som jag har sysselsatt mig med utan detta år har snarare blivit en mellanår med lite småarbeten och allmänt gårdssysslande och ett försök att tillbringa lite mer tid med barn och familj. Benet har inte blivit riktigt bra efter takraset förrförra vintern heller så mycket av det tyngre arbetet tar hårt på krafterna vilket förutom den fysiska tröttheten är ganska tärande psykiskt då man gärna vill kunna ånga på med full maskin nu när man är i ”sin krafts dagar”.. :)

Har lämnat in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen på strax över 1 hektar skog som är tänkt att bli betesmark i framtiden, vi kommer dock att leja bort allt arbete för detta då det finns att göra ändå.

I övrigt så är en rörkrökare anlitad för att koppla in vattenburen värme i kåken, jag har påbörjat arbetet för att få i ordning ena boden som pannrum. Om någon månad ska vi hyra in en grävmaskin och gräva ned kulvert från boden in till huset och efter det är det ”bara” resten kvar.. :) Hela värmesystemet kostar en jäkla slant men i slutänden blir det billigare om man ser till det faktum att man kommer slippa frysa häcken av sig kommande vintrar. Att få i ordning på ett nytt värmesystem är också en förutsättning för att kunna påbörja det sista(tillåt mig småle) stora projektet som är att få i ordning övervåningen, ett projekt som med en jävla stor portion god tur och uppstramning av arbetsmoral kan påbörjas i vinter. Dock är detta ett långtidsprojekt som förmodligen kommer ta minst ett par år för att bli helt klart.

Dag 6. Mårten talar ut…

lördag, juni 25, 2011 Posted by

http://www.folkbladet.se/nyheter/finspang/default.aspx?articleid=5687514

Bakis. Därför blir det inte längre inlägg än så här.

Dag 6. En låt som påminner om en bästa vän.

Till Jacqe, en låt jag vet att du gillar syster yster.

Dag 5 (nästan iaf). Sommarens projekt.

måndag, juni 20, 2011 Posted by

Ibland tänker jag att vi borde skriva ut vilka projekt vi har. Sen tänker jag att vi bara kommer bli hånade för att vi är sådana naiva tidsoptimister. Vilket vi är. Och vilket vi antagligen bör hånas för. Men iaf. Här kommer sommarens projekt:

1. Staket (No more walk of shames!!!)

2. Pannrum (No more frysa röven av sig vintrar)

3. Göra klart sadelkammare (dvs dra in vatten & avlopp)

4. Dränera åkrar samt hage

5. Ta ner träd för ridbana

6. Göra ny hage

7.Påbörja ny lösdrift

8. Nytt nät i hönshuset (no more rävmat)

9. Skura samt måla boxar

10. Bygga marsvinsbur

Däremellan ska vi vara lite lediga, ta in hö & måla lite överallt.

Hur många veckors semestrar vi har? Eh. Jag fyra (varav en vecka i Danmark) Mårten tre (varav en vecka i Danmark)

Hm. En arbetsfest någon?

Dag 5: En låt som ofta fastnar i mitt huvud:

Dag4. Klokt barn kommer ur garderoben.

onsdag, juni 15, 2011 Posted by
Comments closed

Samtal vid köksbordet. Disa (6år): Mamma när jag blir stor ska jag gifta mig med en tjej.

Jag: Okej.

Disa: Varför gifte du dig med en kille?

Jag: För att jag inte blir kär i tjejer, vissa blir ju kär i tjejer vissa i killar.

Disa: Om jag inte blir kär i en tjej så tänker jag inte gifta mig.

Jag: Men kan du inte gifta dig med en kille?

Disa med förakt i rösten:  Nej då skaffar jag en hund.

Väldigt klokt barn det där.

Dag 4: En låt som jag blir lugn av.

Dag 3. (hmmmm) Calle samlar pluspoäng

måndag, juni 13, 2011 Posted by
Comments closed

Min häst är typ världens bästa häst. Att det är så det är nästan vetenskapligt bevisat.  Dessutom tycker nästan 100% av befolkningen det (om man med befolkningen räknar våran familj minus Mårten som hatar Calle & barnen som är rädda för Calle & inte räknar hunden som är rädd för hästar i allmänhet). Han är en sån där underbar häst som nästan är perfekt (om man bortser från att han sparkas ibland och bortser från att han har vissa fobier & bortser från att han försöker bitas när man spänner sadelgjorden) så bortsett från några mindre karaktärsfel (att han ibland tycker om att försöka mörda människor i hans närhet) så är han bäst.

Även solen har dock sina fläckar. Calle har nämligen en lek. Han gillar den väldigt mycket. Den kallas ”den vilda mustangen på prärien”. Den går ut på att Calle (med vildögd blick) galopperar omkring i full kareta i hagen när hans matte försöker fånga honom. Denna lek leker han med fördel även med andra människor (tidigare medryttare) som då gett upp vilket ger Calle en enorm känsla av tillfredsställelse. Igår lektes leken med mig. Jag går då till hagen med muta (kornkross) & alla hästar kommer glatt sättandes. Utom Calle. Då vet man att klockan är slagen. Och mycket riktigt.  Jag tar ett steg mot Calle, Calle tvärvänder & sätter av i en mycket graciös galopp. Efter galopperar jag (en smula mindre graciös).

Väl ute på prärien så är Calle i sitt esse. Han galopperar med uppspärrade ögon & stora näsborrar (liksom UTSPÄNDA) över ”stäppen i hagen” & efter kutar jag som en graciös gasell (en graciös men kort & tjock gasell..som snubblar & ramlar fast på ett MYCKET graciöst vis så klart) & efter en stund av leken så snubblar jag & faller. I en dypöl. Då ser jag i ögonvrån hur Calle vänder sig mot mitt håll & hånflinar. Jag svär! Hästen HÅNFLINADE. Man tror inte att en häst med sitt avlånga ansikte kan le. Men Calle kan. Våt, förbannad & utmattad tänder jag till & svingar grimman vrålandes ett ofint namn på det kvinnliga könsorganet (som i sig inte förtjänar ett sådant ofint namn!) mot Calle som studsar iväg med fjädrande steg. Hästjävel. 

 Istället fångar jag Flisan & tar ut henne en sväng med Disa på ryggen (oavbrutet pladdrandes & som ger mig en blick av sårad indignation när jag efter 40minuters oavbrutet ordflöde ber henne leka tysta leken).

Väl tillbaka så bestämmer jag mig för att ta en ny dust med Calle. Sagt och gjort. 40 minuter senare med  högröd & helt utmattad matte ser hästfan precis lika oberörd ut som tidigare. Men plötsligt händer det. Han ger upp. Och i det ögonblicket använder Calle sitt allra oskyldigaste uttryck när han stannar, vänder sig mot mig & står still. Att i det ögonblicket lugnt & sansat sätta på grimman & dessutom KLAPPA aset på halsen säger väl en hel del om min förmåga till självbehärskning (hög!).

Nåja. När Calle väl är i stallet är han idel vänlighet & lugn. Fjärran från den ”vildhäst” han tidigare uppvisat. Dagen till ära rider jag barbacka då han haft problem med ryggen & jag tror att det beror på sadeln. En kilometer från hemmet bestämmer dock min ädla springare sig för att det är något läskigt i buskarna, kastar sig åt sidan, med följd att på ett ädelt, graciöst (eller var det klumpigt & ograciöst månne) sätt faller hans kära matte med en ljudlig duns i marken. Eftersom den graciösa matten DESSUTOM höll en mobiltelefon i handen så faller matten (oändligt graciöst givetvis) på ANSIKTET. Då kom det IGEN. HÅNFLINET. Hästen står alltså & hånflinar åt den svärandes, mörbultade matten.

Men med tanke på att det är första gången på tre år som jag fallit av Calle så är han förlåten. För han är ju så fin (när han inte hånflinar). Och trevlig (när han inte leker ”mörda matte” - leken). Och lugn (när han inte med uppspärrade ögon & utspända näsborrar galopperar förbi vildsint frustandes)

Och som jag sa. Han är ju faktiskt VÄRLDENS BÄSTA HÄST. ;)

Dag 3. En låt som påminner om din mamma/pappa/båda. Då väljer jag en låt som påminner om min mamma. För att jag saknar henne som bara den. Till dig mamma. Din favoritlåt.

http://www.youtube.com/watch?v=KLE6T97DA2o

Dag 2. Finspångs kommuns samlade inkompetens.

fredag, juni 10, 2011 Posted by

Idag är jag arg.  Sådär ”rökuröronensvordomshumörarg”. Finspångs kommun har nämligen bestämt sig för att spara. Just den biten är ju inte mkt att yvas över, kommunerna försöker ju spara så mkt de kan till absurdum. Problemet är att de denna gång ska spara in på skolan. Det är ju så himla smart tycker jag. För skolan har ju INGA problem innan. Inte alls. Ohnej. Och att satsa på barnen (vår framtid) är väl ONÖDIGT? Nej vetja..satsa på att utreda saker i oändlighet för x antal miljoner.

Iaf. Våran skola blir drabbad. Vår fina fröken sägs upp. Så nu ska barnen (som gått i skolan två år) byta fröken för TREDJE gången. Men vad KUL. Vad BRA. Särskilt eftersom nya fröken blir tvångskommenderad till vår skola. Och de fröknarna brukar inte stanna länge då det blir en bra bit att resa.

Idag fick rektorn höra mina argument. Som jag väste fram i sammanbiten ton. Tror inte det hjälpte.

Dagens enda ljuspunkt var att jag fick visa leg på systembolaget. Efteråt funderade jag dock på om det var på grund av min ungdomliga lyster (ha!) eller på grund av att jag köpte billigt ”precisovanföralkisstrecket”vin. Hm. Det måste vara det första va?

Dag2: En låt som påminner om mitt senaste ex. Den var svår. Det var liksom 10år sedan..Dessutom hade jag gärna hittat en låt om en bittersmurf. För så minns jag honom men det får bli den här:

Dag 1. Till minne av en fin liten häst.

torsdag, juni 9, 2011 Posted by
Comments closed

I helgen hade vi sorg. Barnens fina ponny fick lämna jordelivet. Den lilla stackaren fick fång igen och hade så helvetes ont.

Vi kommer sakna henne. Hon var en fin liten häst, klok och snäll.

Vila i frid Princess!! Du är saknad!

Dag 1. En låt från min barndom.

Har ett jättestarkt minne från när mamma sjöng denna.. ;) Feminist från modersmjölken.